Informatie over onze velowalkertraining

Op 29 april 2023 hebben we een training mogen verzorgen voor tolken om te leren werken met een ‘Velowalker‘.

Enkele referenties over deze dag:

  • Jullie lieten ons nadenken over de uitdagingen die onze kant opkwamen.
  • Wij konden samen sparren over de aanpak in een veilige leeromgeving.

De tweede training van dit jaar is op zaterdag 21 oktober naar Baarn? Locatie Hoeve Ravenstein, Ravensteinselaan 3.

Tijd: van 9.45 tot 16.00 uur.

Minimum aantal deelnemers is 8.

Deze dag zal een introductie zijn om mobiel te gaan schrijftolken. Welke totaal andere situaties ontstaan er voor de schrijftolk en de tolkgebruiker.

Door middel van een stukje theorie gaan we spreken over de kwetsbaarheid van de tolk, kwetsbaarheid van de gebruiker. Over psychologische effecten bij het gebruik van Velowalkers.

Want hoe presenteer je jezelf? Welk effect hebben je houding en formulering op anderen? Hoe maak je contact met anderen? Hoe kun je jezelf en anderen op verschillende manieren waarnemen? Hoe kun je anticiperen op dat wat je waarneemt? Wat is er nu anders dan zittend schrijftolken.

En we gaan direct oefenen in een mooie praktijksituatie, een echte rondleiding.

De kosten zijn: € 250,– (exc btw) incl koffie, thee en lunch.

Opgeven kan via gea@schrijftolknodig.nl

RTGSpunten zijn aangevraagd.

Velowalker

Jarenlang was het gewoonte om als schrijftolk zittend te werken. Tot ik foto’s zag uit Finland waar twee schrijftolken buiten een rondleiding tolkten. Een tolk hield een laptop vast voor de tolkgebruiker terwijl de andere een drager had, waarop een draadloos toetsenbord zat. Zo tolkten zij samen wat de gids vertelde, terwijl ze meeliepen met de rondleiding.

Deze manier van werken, inspireerde mij: “zoiets zou toch iets moois zijn voor in Nederland”, dacht ik. Zo heb ik de Velowalker ontwikkeld! Ik vertel je er graag meer over. Bekijk hieronder mijn interview met Marja de Kinderen over de Velowalker (ondertiteld) waar ik meer vertel:

Zelfgemaakt

Navraag leerde dat alle gebruikte dragers in Finland zelfgemaakt waren. Er was dus geen leverancier. Wel stuurden diverse collega schrijftolken foto’s van al hun onderdelen. Dit gaf mij een beeld van hoe zij mobiel tolken aanvlogen en legde de basis voor de ontwikkeling van de Velowalker.

VeloWalker
De Velowalker

Met vallen en opstaan

Wie weet was ik handig genoeg om er ook eentje zelf te maken, dus dat probeerde ik. Wat volgde, was een periode van materialen verzamelen, testen en vallen en opstaan. De situatie in Nederland is anders dan in Finland. Schrijftolken werken hier vaak alleen. Omdat de situatie hier anders is, moet de oplossing ook anders. De Velowalker moet daarom de taak van de tweede tolk kunnen volbrengen. Ik heb veel aanpassingen gemaakt om het ontwerp te verbeteren.

Uiteindelijk is het gelukt. Ik werk nu al jaren met een Velowalker. Hierdoor heb ik al tientallen rondleidingen, workshops, teambuildingsdagen, boswandelingen, bedevaarten, processies en meer mogen schrijftolken. Heb jij een schrijftolk nodig die met jou meeloopt? Of wil je weten of deze dienst voor jou nuttig is? Neem gerust contact op! Dan help ik je graag verder.

Voor de meeleestablet zijn verschillende mogelijkheden, bijvoorbeeld op mijn rugzak. Ik kan ook meerdere tablets meenemen in een handige schoudertas, zo worden ze direct beschermd tegen spatwater. Tenslotte kan je ook tablets bevestigen aan een rolstoelblad, middels een speciale ´stok´ die de tablet op zijn plaats houdt.

Voor schrijftolken

Ben je schrijftolk en wil je je aanbod uitbreiden? Neem contact op om de Velowalker uit te proberen! Je kan na testen de Velowalker direct bij mij aanschaffen.

Gea Duister Schrijftolk