Velowalker

Jarenlang was het gewoonte om als schrijftolk zittend te werken. Tot ik foto’s zag uit Finland waar twee schrijftolken buiten een rondleiding tolkten. Een tolk hield een laptop vast voor de tolkgebruiker terwijl de andere een drager had, waarop een draadloos toetsenbord zat. Zo tolkten zij samen wat de gids vertelde, terwijl ze meeliepen met de rondleiding.

Deze manier van werken, inspireerde mij: “zoiets zou toch iets moois zijn voor in Nederland”, dacht ik. Zo heb ik de Velowalker ontwikkeld! Ik vertel je er graag meer over. Bekijk hieronder mijn interview met Marja de Kinderen over de Velowalker (ondertiteld) waar ik meer vertel:

Zelfgemaakt

Navraag leerde dat alle gebruikte dragers in Finland zelfgemaakt waren. Er was dus geen leverancier. Wel stuurden diverse collega schrijftolken foto’s van al hun onderdelen. Dit gaf mij een beeld van hoe zij mobiel tolken aanvlogen en legde de basis voor de ontwikkeling van de Velowalker.

VeloWalker
De Velowalker

Met vallen en opstaan

Wie weet was ik handig genoeg om er ook eentje zelf te maken, dus dat probeerde ik. Wat volgde, was een periode van materialen verzamelen, testen en vallen en opstaan. De situatie in Nederland is anders dan in Finland. Schrijftolken werken hier vaak alleen. Omdat de situatie hier anders is, moet de oplossing ook anders. De Velowalker moet daarom de taak van de tweede tolk kunnen volbrengen. Ik heb veel aanpassingen gemaakt om het ontwerp te verbeteren.

Uiteindelijk is het gelukt. Ik werk nu al jaren met een Velowalker. Hierdoor heb ik al tientallen rondleidingen, workshops, teambuildingsdagen, boswandelingen, bedevaarten, processies en meer mogen schrijftolken. Heb jij een schrijftolk nodig die met jou meeloopt? Of wil je weten of deze dienst voor jou nuttig is? Neem gerust contact op! Dan help ik je graag verder.

Voor de meeleestablet zijn verschillende mogelijkheden, bijvoorbeeld op mijn rugzak. Ik kan ook meerdere tablets meenemen in een handige schoudertas, zo worden ze direct beschermd tegen spatwater. Tenslotte kan je ook tablets bevestigen aan een rolstoelblad, middels een speciale ´stok´ die de tablet op zijn plaats houdt.

Voor schrijftolken

Ben je schrijftolk en wil je je aanbod uitbreiden? Neem contact op om de Velowalker uit te proberen! Je kan na testen de Velowalker direct bij mij aanschaffen. Ook bied ik handleidingen aan om er zelf een te bouwen!

Gea Duister Schrijftolk