Tolkuren

Uren die je inzet voor een schrijftolk, worden in de meeste gevallen vergoed. Houd er rekening mee dat je, om hier aanspraak op te mogen doen, wel een verklaring van een arts of audiologisch centrum nodig heeft. Je moet namelijk gehoorverlies kunnen aantonen, alleen met dit bewijs heb je recht op zogenoemde tolkuren. Met deze tolkurentoekenning kan je mij als schrijftolk inzetten in werk-, onderwijs- of privésituaties.

Werk en opleiding

Als je een schrijftolk bij je werk of op school wil inzetten, regel je dat via het UWV. Het UWV is ook de organisatie die de tolkuren voor werk vergoedt, met maximaal 15% van de uren die je werkt. Het is ook mogelijk om tolkuren te krijgen voor een opleiding, het UWV bepaalt of je hiervoor in aanmerking komt en op hoeveel uren je recht hebt.

Privé

In de persoonlijke leefsfeer wordt een schrijftolk ook vergoed. Hiervoor is een vaste hoeveelheid uren waar je aanspraak kan doen, namelijk 30 uur per jaar. Je kan deze uren aanvragen via Tolkcontact. Ben je doofblind? Dan heb je recht op 168 tolkuren per jaar. Voor de persoonlijke uren, kan je een schrijftolk inzetten bij welke privéaangelegenheid dan ook.

Uren op?
Gebruik je meer tolkuren dan er jaarlijks vergoed worden? Dan is het mogelijk om alsnog extra uren aan te vragen bij het UWV. Houd er rekening mee dat je deze aanvraag wel moet motiveren. Als je dit nodig hebt, is het dus belangrijk dat je aangeeft hoeveel extra uren je gebruikt en wat daar de precieze reden van is.

Ik ben ook in te zetten als je geen recht meer op tolkuren hebt. Neem contact met mij op om een offerte aan te vragen. Ik ben je graag van dienst.

Gea Duister Schrijftolk