Schrijftolk Gea Duister.

Sinds januari 2007 ben ik gediplomeerd schrijftolk. In die afgelopen jaren heb ik heel uiteenlopende tolkopdrachten gedaan. Zo tolk ik onder andere bij congressen, ziekenhuisconsulten, cursussen, kerkdiensten en colleges. Ook ben ik inzetbaar tijdens privéaangelegenheden, zoals verjaardagen, huwelijken, dagjes uit, yogalessen en ga zo maar door.

Er zit geen robot naast u.Zorgen voor gelijkwaardige communicatie, dat is waar ik voor sta. Het werken met mensen is mijn passie. Er zit dan ook geen robot naast u als ik tolk. Naast uw hulpmiddel ben ik natuurlijk gewoon een mens.

Op zoek naar een schrijftolk die in het Engels tolkt? Dat kan ook. Ik haal nog niet de snelheid van 700 tekens per minuut, maar ben met mijn snelheid in deze taal ook prima inzetbaar voor Engelse tolkopdrachten.Waarom?

Als het gehoor uitvalt blijkt in de praktijk dat iedereen welwillend is om iets op te schrijven of te herhalen voor de dove of slechthorende. Maar helaas is dat vaak van korte duur. Door middel van een stukje techniek in de vorm van bijv. een toetsenbord, een Tekst-on-Top of een velowalker of een combinatie hiervan, ben ik als schrijftolk de verbindende schakel tussen de gesprekspartners en is men gelijkwaardig bezig met de communicatie. De tolkgebruiker wordt hierdoor toegankelijk en benaderbaar. En ook ziet de spreker zichzelf opeens weer als toegankelijk. Een win-win-situatie!


Hoe?

Bij de totstandbrenging van deze vorm van communicatie staat een persoonlijke benadering bij mij voorop. Ik zorg voor de verbinding tussen de tolkgebruiker en de sprekers/gesprekspartners. Of dat nu een docent is of een team van collega ‘s. Mijn sleutelwoorden zijn: Kennis, Kunde en Creativiteit.
Ik ben creatief in het toepassen van oplossingen die nodig zijn om je letterlijk te verbinden met de tekst, de spraak en de bedoeling van de spreker. Ik ben leergierig en zoek altijd zoeken naar de meest optimale communicatietechnieken en -vormen.


Wat doe je?

Ik werk als schrijftolk. Dit betekent dat ik realtime voor ondertiteling voor doven en slechthorenden zorg. Dit doe ik door middel van een speciaal lettergrepentoetsenbord, waardoor ik op spreeksnelheid kan mee typen in diverse situaties. Mijn werk speelt zich af heel diverse terreinen af. Denk bijvoorbeeld aan sociale werkplaatsen, basisscholen, universiteiten, begrafenissen, ziekenhuisbezoeken, individuele of groepstherapieën.


Waarom werk ik als schrijftolk?

Communicatie op gang brengen en behouden door mijn Kennis, Kunde en Creativiteit. Dit is wat mij stimuleert in het blijven zoeken naar de meest optimale manier van communicatietechnieken en vormen. Als het gehoor uitvalt blijkt er in de praktijk dat iedereen welwillend is om iets op te schrijven of te herhalen voor de dove of slechthorende persoon. Maar helaas is dat vaak van korte duur. Juist door het werken van/voor/door en met mensen en een stukje techniek in de vorm van bv een toetsenbord en/of Tekst-on-Top en/of een velowalker of juist de combinaties van dit alles mag ik als schrijftolk die verbinding vormen tussen de gesprekspartners en is men gelijkwaardig samen bezig met de communicatie. Hierdoor wordt de tolkgebruiker als toegankelijk en benaderbaar gezien maar ook ziet de spreker zich opeens weer als toegankelijk.


Hoe doe je wat je doet? Wat maakt jou uniek?

Ik ben een mens en geen robot die zomaar naast iemand zit te typen. Ik wil zorgen voor verbinding tussen de tolkgebruiker en de sprekers/gesprekspartners. Of dat nu een docent is of een team van collega ‘s. Ik ben creatief in oplossingen die er nodig kunnen zijn om letterlijk te verbinden met de tekst en de spraak en bedoeling van de spreker. Ik blijf altijd leergierig want ik weet dat er nog zoveel meer oplossingen kunnen zijn.


Wat zeggen tolkgebruikers over mij:
  • jij bent voor mij een bruggenbouwer tussen mij en de horende wereld.
  • Je schept verbinding, ook door zaken te interpreteren en te verduidelijken als je merkt dat het niet goed gaat. Dat proces is machtig interessant. Je bent het knooppunt in deze verbinding.
  • Je maakt alle ins en outs mee waar een dove/slechthorende persoon tegen aan loopt. Omdat je hierin weg goed bent en veel ervaring hebt maakt dit je tot een autoriteit op dit gebied. En schept het ook de mogelijkheid om hier innovatief mee bezig te zijn en dit uit te proberen. Waardoor je nog meer een belangrijke rol kunt spelen tussen dove en horende personen.